söndag 14 mars 2010

Loahppa

Nu är sportlovet slut :( och det oglillar jag jätte mycket. Hade verkligen behövt vara ledig ännu en vecka för att kunna hinna klart med min koltsjal. Den här veckan har jag varit hemma i Idivuoma, fjällen, lekt med mina små barn och knytit sjal :) Det har verkligen varit en rolig vecka :P Det har hänt så mycket roliga saker som absolut inte kommer att få plats här. Men jag lägger upp lite bilder som visar lite vad jag har gjort :)

7 kommentarer:

inhwan svensson sa...

hej! måste bara få säga att jag verkligen gillar din blogg!!! jag är så fruktansvärt facinerad av fjällen å allt som har med samer att göra! redan när jag var yngre var mina hjältar dom samiska rovdjursjägarna. förljer din blogg med spänning! mvh inhwan

backenssameland@telia.com sa...

Hej Nadja,Gittan och jag blev jätte glada då vi fick tidningen land och läste om dig i den, vad söt du är och vi önskar att få träffa dig och pappa någon gång då vi kommer till Kiruna,jag brukar träffa Patrik i blan då jag kör idrottslag till tävling.
Jätte mycket grattis från oss.

Nadja Marakatt sa...

Hejsan! :) Tack så mycket! Det värmer varmt i hjärtat:) om det är någonting som du undrar över det samiska är det bara att fråga, jag är som en öppen bok. Jag använder det samiska språket dagligen :)

Okej, det låter bra! : ) ursäkta mig att jag frågar men vem är du som känner pappa min?:)

inhwan svensson sa...

hej igen! ja vill egentligen veta ALLT om samer å livet som renskötare! har tillbringat en del tid uppe i stekenjokk å leipikvattnet men aldrig riktigt kommit samerna nära! naturfolk världen över facinerar mej nåt otroligt!!!! är det svårt att lära sej samiska!? mvh inhwan

Nadja Marakatt sa...

Det beror på hur du menar med att lära sig samiska. Det finns högskolor som lär ut. En av skolorna ligger i Umeå och i Kautokeino. Den i Kautokeino heter Sámi Allaskuvlon. Jag åker dit nu på Torsdag och ska kolla på den skolan för att kolla den eftersom jag ska börja där. Där kommer jag läsa samiska och även slöjd och samisk historia. Om du vill veta mera är det bara att skriva och fråga :) jag svarar gärna.

inhwan sa...

åh ok! kautokeino....bara namnet ger mej rysningar:) skulle du kunna slöjda på beställning!? givetvis betalar jag det du begär, det är nämligen så att den legendariska björnjägaren Per-Ola Sjaunja fick ett halssmycke som föreställde en björn (formmen av en liten gosedjurs björn) av en lapp-flicka, och den gav honom tur på björnjakterna. jag skulle behöva mer tur på björnjakten:P
mvh inhwan

Nadja Marakatt sa...

Okej, men det är så här att jag slöjdar inte med horn och trä. Det gör min far. Jag håller mig till syandet :) Jag tar på beställningar om det gäller i tyg eller skinn väg men inte genom trä och horn. Just nu har jag väldigt mycket att hinna klart med till min systers konfirmation. DEt ska knytas koltsjalar och sys koltar till hela släkten :)